Mengenali Ideologi HAMAS

Hamas ialah Harakat al-Muqawamat al-Islamiyyah ditubuhkan oleh As-Syahid Sheikh Ahmed Yassin, As-Syahid Abdel Aziz al-Rantissi dan Mohammed Taha pada permulaan Intifada sekitar April, 1993.


1. HAMAS meyakini usaha membebaskan palestine tidak akan berjaya tanpa kebersamaan umat Islam seluruh dunia dan bangsa Arab secara keseluruhannya.

2. Isu Palestin adalah milik umat Islam sejagat dan usaha pembebasan Palestin adalah tanggunjjawab semua individu yang mengaku bersyahadah.

3. Peperangan dengan Yahudi adalah peperangan tamadun yang bertunjangkan akidah Islam.

4. Projek Pembinaan negara Israel adalah tajaan dan perancangan barat kerana dari aspek starteginya memberikan keuntungan ekonomi, hegemoni, kebudayaan dan keagamaan kepada musuh-musuh Islam tersebut.

5. Peperangan dengan Yahudi merupakan peperangan yang 'hidup', bukan sekadar merebut tanah air tetapi secara turun-temurun pertempuran hak dan batil.

6. Peperangan dengan Yahudi bukan kerana agamanya Yahudi tetapi mereka pembunuh rakyat Palestin, perompak tanah air Palestin, mengancam kesucian Masjidil Aqsa dan 'meyahudikan' kota Baitulmaqddis.

7. HAMAS berpegang teguh dengan prinsip jihad sebagai satu-satunya jalan menentang Yahudi. Jihad yang meliputi semua aspek termasuk politik, ekonomi, pendidikan, kemasyarakatan, kebudayaan dan pembinaan semula tamadun Islam.

8. Rakyat Palestin merupakan pejuang barisan hadapan umat Islam seluruh dunia untuk menentang Yahudi. Oleh itu seluruh umat Islam di dunia ini perlu membantu mereka dalam aspek kelengkapan, persediaan dan kekuatan bagi menghadapi peperangan yang sangat getir ini.

9. HAMAS tetap tekal mempertahankan identiti gerakan kebangsaan yang memperjuangkan kemerdekaan berasaskan prinsip Islam yang syumul.

10. HAMAS komited bahawa Palestin adalah tanah air umat Islam yang diwakafkan sehingga hari kiamat. Kegagalan mempertahankan amanah ini akan dipersoalkan pada hari kiamat nanti.

11. HAMAS menghormati prinsip kebebasan berpolitik. mencari titik persamaan antara rakyat Palestin dengan segenap kumpulan bagi satu usaha menentang Yahudi.

12. HAMAS mengiktiraf kebebasan beragama. Kaum Kristian di Palestin adalah saudara senegara yang mempunyai hak dan tanggungjawab masing-masing. Sentiasa memberi ruang kerjasama dengan kaum kristian menentang penjajahan Yahudi bagi membangunkan masyarakat Palestin.

sumber : fb We Anti Israel

Comments